Русия иска да издигне отношенията с Китай до "ново ниво"

Западът следи с известно безпокойство задълбочаващото се "безгранично" партньорство

Русия
12:43 - 30 Януари 2023
1447
Русия иска да издигне отношенията с Китай до "ново ниво"

Русия заяви, че иска да изведе отношенията си с Китай на "ново ниво" и очаква с нетърпение преговорите лице в лице с ръководството на Пекин, съобщава "Ройтерс".

"Убедени сме, че потенциалът за руско-китайско двустранно сътрудничество все още далеч не е изчерпан", посочват от руското външно министерство.

Русия се стреми да постигне предсрочно целта си за търговия на стойност 200 милиарда долара между двете страни и да "задълбочи значително" връзките си с Пекин, отбелязват още от ведомството.

Западът следи с известно безпокойство задълбочаващото се "безгранично" партньорство между издигащата се суперсила Китай и титана на природните ресурси Русия, въпреки че не е ясно колко точно дълбоко е това партньорство.

Китай се въздържа да осъди операцията на Русия срещу Украйна или да я нарече "инвазия" в съответствие с реториката на Кремъл, който определя войната като "специална военна операция".

След като Западът наложи най-строгите санкции в съвременната история на Москва поради войната, президентът Владимир Путин заяви, че Русия се обръща към Азия - и по-специално към Китай.

Изявлението на руското външно министерство дойде малко след като руският вестник "Ведомости" съобщи, че китайският първи дипломат Ван И ще посети Москва през февруари.

Според изданието Ван може да се срещне с Путин по време на визитата си. Целта на пътуването му не е ясна, но може да е свързана с подготовката за предстоящо посещение в Русия на китайския президент Си Дзинпин.

Запитан за евентуално посещение на Ван И, говорителят на китайското външно министерство Мао Нин посочи по време на редовен брифинг, че все още не знае за такава среща.