Русия иска да се върне в Съвета по правата на човека в ООН

Русия
11:12 - 27 Септември 2023
1489
Русия иска да се върне в Съвета по правата на човека в ООН

Русия иска да се присъедини отново към Съвета на ООН по правата на човека, след като беше изключена през април миналата година заради нахлуването си в Украйна.

Русия е посочена на уебсайта на ООН като кандидат за изборите на членове на Съвета по правата на човека за мандат 2024-2026 г., които трябва да се проведат на 10 октомври.

Членството се основава на справедливо географско разпределение, с две свободни места в регионалната група на източноевропейските държави. Русия, заедно с Албания и България, са обявени като кандидати от този регион.

Според позицията на Русия тя смята Съвета по правата на човека за "ключов орган в системите на ООН".

В документ, който разпространява сред членовете на ООН за привличане на подкрепа и с който СиЕнЕн разполага, се посочва, че Русия "вярва, че е важно да се предотврати нарастващата тенденция за превръщане на Съвета по правата на човека в инструмент, който служи на политическата воля на една група държави, наказващи нелоялни правителства за тяхната независима вътрешна и външна политика".

"Ако бъде избрана, Руската федерация ще се съсредоточи върху този въпрос. Ние твърдо ще насърчаваме принципите на сътрудничество и укрепване на конструктивен диалог на взаимно уважение в Съвета, за да намерим адекватни решения за проблемите с правата на човека", се посочва в позицията на руските дипломати.

След нахлуването си в Украйна на 24 февруари Русия загуби мястото си в множество органи на ООН, включително изпълнителните съвети на Жените на ООН и Детската агенция на ООН УНИЦЕФ, Комитета по неправителствените организации и Постоянния форум по въпросите на коренното население. Русия бе изключена и от европейския орган по правата на човека към Съвета на Европа.