Русия иска задълбочаване на военните връзки с Либия

Москва подкрепя Хафтар в конфликта с правителството в Триполи

Свят
16:04 - 16 Април 2021
1598
Русия иска задълбочаване на военните връзки с Либия

Русия приветства перспективата за подновяване на военното сътрудничество с Либия. Военният министър на Русия Сергей Шойгу прие премиера Абдулхамид Дбейба, информира АФП.

Либия е в хаос от десетилетие, откакто дългогодишният лидер Муамар Кадафи бе свален и убит през 2011 г. при гражданска война, подкрепена от Запада.

През февруари държавата постави начало на нова фаза от прехода след Кадафи. Временни лидери са избрани да водят държавата до изборите през декември.

"Разглеждам вашата визита в Москва като първа стъпка към пълномащабно възобновяване на сътрудничеството между военните министерства на двете страни", каза Шойгу пред либийския министър-председател.

Шойгу изрази надежда, че "приятелският либийски народ към Русия ще преодолее дългогодишната криза, която възникна вследствие на груба външна намеса".

Дбейба и Мохамед Менфи, председател на либийския Президентски съвет, са изправени пред задачата да се опитат да обединят институциите, подкопани от разделението между признатото от ООН либийско правителство в Триполи и администрацията в Източна Либия, подкрепена от Халифа Хафтар.

Москва подкрепя Хафтар в конфликта с правителството в Триполи. Русия е обвинявана, че изпраща наемници от частната военна компания "Вагнер" да се бият на страната на Хафтар.

Русия обяви през февруари, че е готова за конструктивна работа с лидерите на Либия.

Дбейба от своя страна заяви, че Либия се нуждае от подкрепата на Москва и изрази благодарността си от оказваната от президента Владимир Путин подкрепа.

"Бихме искали да дадем нов импулс на нашите отношения и да изградим нови мостове между държавите ни", подчерта той.

Дбейба поясни, че властите се надяват, че Либия ще види "нов икономически климат", като Русия играе ключова роля и осигури "икономическа подкрепа".

Вчера либийският премиер бе приет от руския си колега Михаил Мишустин. Те обсъдиха сътрудничество в енергетиката и други сфери.