Русия изгони репортера на "Политико"

Русия
19:42 - 17 Август 2023
1993
Русия изгони репортера на "Политико"

Ева Хартог, репортер на европейската редакция на "Политико" в Москва, беше експулсирана от Русия след 10 години работа в страната, съобщи изданието.

Руското външно министерство съобщи на Хартог миналия понеделник, че визата й няма да бъде удължена и й даде шест дни да напусне страната. На Хартог беше казано, че решението е взето от "съответните органи", но не й беше дадена допълнителна информация за това как е взето решението, пишат от "Политико"

Откакто миналата година започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, от чуждестранните журналисти се изисква да кандидатстват периодчино за своята виза и медийна акредитация на всеки три месеца, а преди началото на войната това се правеше веднъж годишно.

Анна-Лена Лорен, руският кореспондент на шведския вестник Dagens Nyheter и на финландския вестник Hufvudstadsbladet, също беше експулсирана от Русия тази седмица, съобщи DN. След 16 години в страната акредитацията на Лорен не беше подновена, ход, за който тя каза, че "знаеше, че ще се случи". Кореспондентът на Wall Street Journal Еван Гершкович беше арестуван по обвинения в шпионаж през март.