Русия използва космоса за военни цели, но не иска оръжия там

Русия
11:46 - 12 Април 2024
1695
Русия използва космоса за военни цели, но не иска оръжия там

Русия и Съединените щати поддържат връзка по въпроса за неразполагането на ядрени оръжия в космоса. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Нашите делегации на съответните международни платформи - на първо място в Ню Йорк, където администрацията на САЩ продължава с обвиненията срещу Русия - поддържат връзка и обсъждат този въпрос", посочи той. "От наша страна бяха направени изчерпателни коментари на всички нива: президентът и министърът на външните работи на Русия направиха изявления по този въпрос и същата тема беше засегната няколко пъти на брифингите на официалните представители на руското външно министерство".

Рябков подчерта, че Съединените щати се опитват да наклеветят Русия, като разправят за предполагаемите планове на Москва да разположи оръжия в космоса.

"Обвиненията на САЩ са просто поредният опит да се намерят претексти за опетняване на политиката на Москва. Още веднъж повтаряме за тези, които още не са запомнили, че Русия е напълно ангажирана със задълженията си по многостранни споразумения, включително тези, свързани с открития космос", натърти зам.-министърът.

"Тези споразумения говорят сами за себе си. Ще продължим да насърчаваме и инициативи, свързани с предотвратяването на надпревара във въоръжаването в космоса и за избягване на първо разполагане на оръжия в космоса", посочи той.

Рябков припомни, че през последните години именно САЩ и техните сателити са работили срещу руските инициативи.

"Техните лъжи, опитите им да добавят още измислици към безкрайния антируски наратив, не са в състояние да ни отклонят от курса", категоричен бе той. "Ще поддържаме връзка със световното мнозинство, за да запазим мира в космоса и да постигнем ситуация, в която няма да има заплаха за никого оттам: нито за държавите, нито за технологиите, нито за способността да се осъществява нормална комуникация".

Рябков подчерта, че в космоса не трябва да има ударни оръжия.

"Космосът, разбира се, се използва за военни цели, но там не трябва да има оръжия", заключи той.