Русия изтегли почти всички кораби с ракети от Севастопол

Украйна
12:33 - 12 Май 2022
3803
Русия изтегли почти всички кораби с ракети от Севастопол

От главната база на Черноморския флот на Руската федерация в Севастопол в морето са изтеглени почти всички кораби с ракетно оръжие на борда, съобщава изданието „Крим.Реалии“, цитирано от УНИАН.

В Южния залив, който е най-голямото разклонение на Севастополския залив, редица кораби са акостирали в близост до Минната стена. Най-близкият от тях е голям десантен кораб по проект 1171 „Тапир“.

Черноморският флот на Руската федерация е разполагал с три такива кораба, единият от тях, ВДК „Саратов“, е унищожен от украинските военни в пристанището на Бердянск. Другите два са "Орск" и "Николай Филченков". След началото на руската инвазия в Украйна, страничните номера на всички военни кораби били боядисани, за да се усложни тяхното идентифициране.

Следващите два са големи десантни кораби по проект 775. В състава на Черноморския флот на Русия има четири такива кораба: „Цезар Куников“, „Новочеркаск“, „Ямал“ и „Азов“.

Изданието „Крим Реалии“ отбелязва, че десантният кораб "Азов" е на ремонт, а десантният кораб "Ямал" наскоро е излязъл от ремонт.

В Южния залив е акостиран и патрулен кораб по проект 22160 от типа „Василий Биков“. Черноморският флот има три такива кораба: „Василий Биков“, „Дмитрий Рогачев“ и „Павел Державин“.

Четири кораба са акостирани на пристанището Куриная. Първият вляво е малък кораб на въздушна възглавница по проект 1239 „Сивуч“. Черноморският флот на Руската федерация разполага с два такива кораба - "Бора" и "Самум". На 8 май един от тези кораби е изтеглен от Севастополския залив в северозападна посока.

Следващите два кораба са стражеви кораби по проект 1135 „Буревестник“. Черноморският флот разполага с два такива кораба – „Пытливый” и „Ладный”.

Най-вдясно е акостиран "Славутич", украински среден разузнавателен кораб. Завзет е от Русия през февруари-март 2014 г. по време на анексирането на Крим. Бордовият номер на „Славутич“ U510 е боядисан от няколко години.

На кея в залива Сухарная, който също е част от големия Севастополски залив, има голям десантен кораб с външни признаци на повреда. Предполага се, че това е ВДК „Цезар Куников“, номерът му 158 се вижда през олющената или изгоряла боя на левия борд.

Ракетен катер по проект 1241 „Молния-1“ зарежда гориво на кея в залива Графская. Черноморският флот разполага с четири такива катера: „Р-60“, „Набережные Челны“, „Ивановец“ и „Шуя“.

По такъв начин, без да се броят противоподводните кораби, миночистачите, разузнавателните кораби и корабите на спомагателния флот, в морето сега може да се намират трите фрегати от проект 11356Р „Буревестник“, четирите малки ракетни кораба от проект 21631 „Буян-М“, два ракетни 1241 „Буревестник” и един от проект 1171 „Тапир”. Освен големия десантен кораб всички тези кораби носят ракети.