Русия изтегля военни и техника от Сирия заради Украйна

Украйна
16:25 - 20 Октомври 2022
1937
Русия изтегля военни и техника от Сирия заради Украйна

"Русия е започнала да изтегля военни и бойна техника от Сирия, за да запълни празнините на фронтовете в Украйна", това написа в. "Ню Йорк таймс".

По данни на американското издание въоръжените сили на Москва са предприели мащабна операция по предислоциране на жива сила и техника от близкоизточната страна към Украйна. "Според източници от израелски специални служби само през миналия месец руските военни са транспортирали няколко зенитноракетни комплекса С-300 от северозападния град Масиаф към базата си на брега на Средиземно море край град Тартус. Оттам С-300 са отплавали към руското пристанище на Черно море Новоросийск, което се намира близо до окупирания през 2014 г. украински полуостров Крим", написа още вестникът.

"Анализатори изразиха мнението си, че намаляването на руското военно присъствие в Сирия може да стане повод еврейската  държава да преразгледа позицията по отношение на израелската помощ за Украйна. В момента в близкоизточната страна оказва на Украйна хуманитарна и медицинска помощ. В правителството на Израел все по-често се се чуват гласове за представяне и на оръжия за въоръжените сили на Киев", добави "Ню Йорк таймс".