Русия изтегля войските си от украинската граница

Актуални новини
16:08 - 22 Април 2021
993
Русия изтегля войските си от украинската граница

Руските войски, разположени до границата с Украйна, ще бъдат изтеглени. Това обяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Войските вече започват да се връщат в постоянните си бази в Южния и Западния военен окръг, предава "Дневник".

Това става след седмици на струпване на войски край Украйна и след обявени днес учения на полуостров Крим и в Черно море. Само преди часове министерството на отбраната в Москва обяви, че

Шойгу пристига за учения с над 10 хил. военни и 40 кораба.

По думите на Шойгу, цитирани от руски издания, "целите на внезапната проверка са напълно достигнати".

"Войската показа способност да обезпечи надеждно отбраната на страната", затова "мероприятията за проверка в Южния и Западния военен окръг" приключват, цитира ТАСС министъра.

Случаят повиши напрежението между Запада и Русия. Москва настояваше, че руските сили имат право да провеждат маневри където искат на територията на страната, но и че действията им не са акт на агресия срещу Украйна.

Призиви за изтегляне имаше както от американския президент Джо Байдън, така и от германския канцлер Ангела Меркел, френския държавен глава Еманюел Макрон и от външните министри на държавите от Г-7.

Изтеглянето е с обявена начална дата 23 април (утре). Със заповедта на Шойгу се връщат по местата си личният състав на 58-а армия от Южния военен окръг, 41-ва армия от Централния военен окръг, 76-и десантно-щурмова и 98-ма дивизия на Въздушнодесантните войски.