Русия към Израел: Не помисляйте да атакувате ирански ядрени съоръжения

Русия
19:37 - 17 Октомври 2024
1584
Русия към Израел: Не помисляйте да атакувате ирански ядрени съоръжения

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди Израел дори да не помисля да поразява ирански ядрени съоръжения, предаде ТАСС. 

След иранското ракетно нападение срещу Израел на 1 октомври има спекулации, че Израел ще нанесе удари срещу ядрени съоръжения в Иран, отбелязва Ройтерс. 

"Многократно предупредихме и продължаваме да предупреждаваме Израел дори да не обмисля хипотетичната възможност за удари по (ирански) ядрени съоръжения и инфраструктура", заяви Рябков. "Това би било катастрофално развитие и категорично отричане на всички съществуващи принципи в областта на гарантирането на ядрената сигурност", добави той. 

За момента не е ясно в каква форма Москва е отправила предупреждението си към Израел, посочва Ройтерс. 

Израел и страните от Запада отдавна изразяват безпокойство, че Иран разработва ядрена бомба под прикритието на програма за ядрена енергия за граждански цели - твърдение, което Техеран отхвърля. 

Екипът на премиера на Израел Бенямин Нетаняху каза в изявление във вторник, че Израел ще послуша САЩ, които също предупредиха страната да не нанася удари срещу ядрени съоръжения в Иран, но наред с това израелските власти уточниха, че ще вземат решение какви действия да предприемат съгласно собствените си национални интереси. 

Текстът на изявлението беше приложен към статия във в. "Вашингтон пост", в която се казва, че Нетаняху е казал на администрацията на Байдън, че Израел възнамерява да порази ирански военни обекти, а не ядрени или петролни цели. 

Руски медии цитираха Рябков, който заяви, че Москва е в постоянен контакт с Иран, независимо от напрежението в региона. 

Русия засили връзките си с Иран след началото на инвазията си в Украйна и се подготвя да подпише споразумение за сътрудничество с Техеран.