Русия крие данни за жертвите си в Украйна

Украйна
11:44 - 05 Март 2024
1072
Русия крие данни за жертвите си в Украйна

Руските власти крият данните за социалните плащания. Причината за това е, че тя може да послужи за ориентир колко са участниците във войната в Украйна.

На сайта на руската единна държавна информационна система за социално осигуряване (ЕГИССО) са скрити данните за изплащането на помощи по социални критерии за подкрепа за 2022 г. 

Тези данни са разделени по няколко категории. Някои от тях съдържат информация за участниците във войната срещу Украйна и биха могли да разкрият мащаба на загубите във войната. 

Такива са показателите "вдовици на военнослужещи, загинали в период на военна служба", "членове на семейства на загинали военнослужещи", "ранени граждани, получили увреждане при изпълнение на задълженията си по време на военна служба" и др. 

Единствената категория на получатели на социални плащания за 2022 г., за която информацията не е скрита е "деца-сираци, подлежащи на осигуряване с жилищни помещения". Данните за 2023 и 2024 г. за нея са достъпни по всички категории.

През октомври 2023 г. "Верстка" съобщи за ръст на броя мъже с инвалидност сред руснаците на възраст до 30 години през 2022 г. 

През януари 2024 г. "Важные истории" съобщиха, че още през декември 2022 г. руският пенсионен фонд е изпратил писмо за забрана за публикуването на данни за социалните плащания на "участниците в специалната военна операция".