Русия лишава Япония от риболовни квоти около Курилските острови

Двете държави подписаха това споразумение през 1998 г.

Русия
11:49 - 10 Юни 2022
2359
Русия лишава Япония от риболовни квоти около Курилските острови

Русия лишава Япония от правото на риболов около Курилските острови, тъй като японската страна не е заплатила за съответната квота. Това съобщи пред журналисти в петък вицепремиерът - пълномощен представител на президента на Руската федерация в Далекоизточния федерален окръг (ДФО) Юрий Трутнев, цитиран от ТАСС.

„Ние всъщност вече ограничихме [износа на риба] и го ограничихме именно с техните усилия - те отказаха да плащат за риболовните квоти около Курилските острови. Съответно това право ще им бъде отнето. Следователно, те се наказват добре и сами, дори не се налага да им помагаме“, заяви той.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Русия спира междуправителственото споразумение с Япония за сътрудничество в улова на морски живи ресурси в южната част на Курилските острови, докато Токио изпълни финансовите си задължения. Тя отбеляза, че Япония е замразила дължимите плащания по споразумението и е забавила процеса на подписване на годишния документ за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ на Сахалинска област, който е неразделна част от това междуправителствено споразумение.

Япония и Русия подписаха това споразумение през 1998 г. То позволи на японските рибари да ловят в рамките на квотата, отпусната от руската страна край южната част на Курилските острови. Японското правителство изрази съжаление за решението на Москва, но призна, че все още не е извършило друго плащане като част от изпълнението на това споразумение.