Русия мобилизира и узбеки за Украйна

Чуждите граждани са помолили своя президент Шавкат Мирзийоев за помощ

Украйна
13:42 - 27 Октомври 2022
1953
Русия мобилизира и узбеки за Украйна

Узбекски работници от завод за преработка на отпадъци в западния руски град Орел са получили известия за мобилизация и им е било наредено да се явят в местния наборен пункт, съобщава "Ройтерс".

Чуждите граждани са помолили своя президент Шавкат Мирзийоев за помощ.

Москва започна мобилизационната кампания - първата от Втората световна война насам, миналия месец, когато войната ѝ в Украйна навлезе в застой и руските сили започнаха да губят позиции. Оттогава стотици хиляди мъже избягаха от Русия, за да не бъдат изпратени на фронта.

Тази седмица властите в Орел са разпратили още призовки, включително 50 до работниците от съоръжението за преработка на отпадъци EcoCity.

Половината от работниците обаче са узбекски граждани, които разполагат с паспорти и настояват президента на Узбекистан да се намеси.

Кампанията за мобилизация предизвика критики, тъй като като бяха връчени известия на много хора, които не отговарят на условията за военна служба. Това накара руския президент Владимир Путин да разпореди всички грешки да бъдат поправени.

Узбекистан предупреди своите граждани да не се присъединяват към чужди армии, което съгласно узбекското законодателство се счита за престъпление.