Русия мобилизира около 30 000 души всеки месец

Актуални новини
17:01 - 15 Януари 2024
2016
Русия мобилизира около 30 000 души всеки месец

Русия мобилизира около 30 000 души всеки месец, или около 1000-1100 новобранци дневно, заяви Вадим Скибицки, заместник-ръководител на Агенцията за военно разузнаване на Украйна , съобщи „Киев Индипендънт“.

Според Скибицки основният фактор, който мотивира мъжете да се присъединят към армията, е заплащането.

Той каза, че макар нивото на заплащане да варира, воюващите в Украйна получават около 1700-1900 щатски долара на месец.

"Руските военнопленници откровено признават, че са се присъединили към армията, защото им се плаща, позовавайки се на ипотеки, семейства и т.н. И този мотив в момента е основният за тези хора, които доброволно отиват на мобилизация, подписват договори и се бият", каза Скибицки, цитиран от БГНЕС.

Той твърди, че тези, които са принудени да се присъединят към армията по финансови причини, са предимно от регионите на Русия, където заплатите са ниски и има по-високи нива на безработица.

По оценки на украинското военно разузнаване от началото на януари повече от 460 000 руски войници са разположени на окупираните украински територии.

Скибицки отбеляза, че мобилизационните усилия на Русия са по-малко агресивни, отколкото през октомври-декември 2022 г., но че тя има всички условия да ги увеличи по всяко време. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов предупреди, че

Русия може да започне нова масова мобилизация след президентските избори в Русия през 2024 г. на 17 март.

"За да създадат мощен стратегически резерв, те наистина трябва да се мобилизират - това е сигурно. Ще се осмели ли Путин да го направи? Не и преди изборите, вероятно не. А след това ще видим. Сега е твърде рано да се говори за това." - каза Скибицки.

Министерството на отбраната на Великобритания заяви днес в актуализирана разузнавателна справка, че твърдението на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, че 500 000 души са се присъединили към руските въоръжени сили през 2020 г., е "значително завишено".

В доклада се казва още, че е "много вероятно набирането на войници от Русия за поддържане на войната да е било непропорционално, с привличане от бедните и селските регионални общности“.