Русия наложи санкции на британски служители и учени

Русия
15:42 - 12 Февруари 2024
1304
Русия наложи санкции на британски служители и учени

В понеделник Русия наложи санкции на 18 британски граждани, включително редица висши учени и експерти по Русия заради "опит да се демонизира Русия и да се разпалва войната в Украйна", предава Ройтерс.

"Принудени сме да заявим, че русофобски настроените британски представители не се свенят да се опитват да дискредитират конституционния строй и обществено-политическите процеси в нашата страна", казаха от руското външно министерство.

"Така наречените мозъчни тръстове, действащи на базата на най-големите британски и западни образователни институции, имат значителен принос в подривната работа на Лондон в руско направление," заявяват от ведомството.

Лични санкции бяха обявени срещу британския заместник-министър на отбраната Джеймс Картлидж, заместник-съветника по националната сигурност Сара Макинтош и директора на подводниците Саймън Аскуит.

Сред другите набелязани бяха Стюарт Пийч, специалният пратеник на британския премиер за Западните Балкани, както и лордовете Дан Ханан и Майкъл Ашкрофт.

Санкционираните учени включват историците Орландо Фиджис, Норман Дейвис, Тимъти Гартън Аш, Роб Джонсън, Дейвид Абулафия и експерти, включително Рой Алисън от Оксфорд, Греъм Робъртсън от Университета на Северна Каролина, Калдър Уолтън от Харвард и Джеймс Шер от Международния център за отбрана и сигурност в Талин.