Русия напълно ще изостави долара до месец

Новини
14:30 - 03 Юни 2021
2887
Русия напълно ще изостави долара до месец

До месец Русия напълно ще изостави американския долар в структурата на Националния фонд за богатство (НФБ) и ще намали дела на британския паунд.

Делът на еврото и юана ще нараства в СЗЗ, ще се появи злато и делът на японската йена няма да се промени, заяви финансовият министър Антон Силуанов пред репортери в четвъртък в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщава ТАСС.

"Ние, подобно на Централната банка, взехме решение да намалим инвестициите на НФБ в доларови активи. Днес, що се отнася до структурата, имаме около 35% от инвестициите на НФБ в долари. Решихме да се изтеглим от доларовите активи изцяло, замествайки инвестиции в долари. увеличение в евро, увеличение на злато ", каза Силуанов. По думите му преходът към новата структура на СЗФ ще се осъществи до месец. „Достатъчно бързо е в рамките на един месец, за да стигнете до този дял“, каза Силуанов.

„В долари (да се инвестира - приблизително ТАСС) - 0%, в евро 40%, в юани 30%, в злато 20%, в лири и йени по 5%“, - каза Силуанов за новата структура на НСФ .

"Имаме оператор (по отношение на покупките на злато - ТАСС), Централната банка. Тя работи със своите златни и валутни резерви, а за НЗФ определя структурата на своите активи и дела на НЗФ в тези активи", добави министърът.

НФБ делът на долара и еврото е по 35%, юаните - 15%, лирите стерлинги - 10%, йените - 5%.