Русия настъпва пак в Украйна, тежки боеве край Бахмут и Лиман

Новини
01:52 - 02 Февруари 2023
4319
Русия настъпва пак в Украйна, тежки боеве край Бахмут и Лиман

Русия набра скорост на бойното поле, обявявайки настъпление на север и юг от Бахмут, нейната основна цел от месеци. Местата на докладваните боеве ясно показват постепенното руско настъпление, съобщи Ройтерс.

Украинският зам.-министър Хана Маляр написа в "Телеграм" в сряда, че руските войски се опитват да се доближат до стратегическия логистичен център Лиман, който украинската армия си върна през октомври. Маляр добавя, че "въпреки тежките загуби, руснаците продължават с офанзива близо до градовете Бахмут и Авдиевка".

"Ожесточени боеве се водят на изток. Врагът се опитва да разшири зоната на настъплението си в сектора Лиман. Той прави мощни опити да пробие нашата отбрана", пише Маляр, добавяйки, че украинските сили се противопоставят на противник, който ги превъзхожда с оръжия и жива сила.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че руските войски са успели да заемат по-изгодни позиции в резултат на настъплението си в донецкото направление. Министерството съобщава, че в боевете за Лиман използват артилерия и авиация, нанасяйки тежки загуби на противника.

Както Lupa.bg извести, късно в сряда вечер Русия е нанесла ракетен удар по източния украински град Краматорск, Донецка област. Ракетата е ударила жилищна сграда в центъра на града, а двама души са убити.