Русия настъпва в Източна Украйна - Киев отстъпи и Северодонецк

Москва устонови почти пълен контрол над Луганска област

Топ
18:22 - 25 Юни 2022
4943
Русия настъпва в Източна Украйна - Киев отстъпи и Северодонецк

Украинската армия отстъпи Северодонецк. Въпреки превъзходството в жива сила и техника на руските части, украинските бойци удържаха града седмици наред.

От химическия завод "Азот", който беше последната крепост на украинските бойци, са изведени над 800 цивилни. До късно днес след обяд там продължаваше да се водят сражения.

По последни информации от събота следобед руските и проруските сепаратистки сили са влезли днес в град Лисичанск, в Източна Украйна, и по улиците на града се водят сега боеве, предаде Франс прес, като се позова на представител на проруските сепаратисти.

Новината съобщи в "Телеграм" подполковник Андрей Марошко от проруските сепаратисти. Той поясни, че някои предприятия в града са вече превзети и че по улиците има сега сражения.

Лисичанск е съседен на Северодонецк, откъдето вчера украинските сили получиха заповед да се оттеглят. Двата града са разделени от река Донец.

Новината, касаеща Лисичанск, идва в момент, в който руските сили и техните съюзници, проруските сепаратисти, спечелиха територии в последните дни в тази зона, която е сцена на ожесточени сблъсъци в последните седмици.

Същевременно кметът на Северодонецк Олександър Стрюк заяви, че руските сили са го окупирали напълно след седмици на сражения и бомбардировки, предаде Ройтерс.

"Градът е сега под пълна окупация на Русия. Те се опитват да установят свой собствен ред. Доколкото ми е известно те са назначили някакво командване", заяви Стрюк по националната телевизия.

С превземането на тези два града проруските части установяват почти пълен контрол на Луганска област, която се е самообявила като Луганска народна република и е призната единствено от Москва.

90% от Северодонецк е разрушен според губернатора на Луганска област. В града са останали не повече от 10 хиляди души при население от близо 100 хиляди преди руското нашествие. Украинското командване даде заповедта за изтегляне, за да прегрупира отбраната на Луганска и Донецка области на по-добре укрепени позиции.

Британският премиер Борис Джонсън изрази опасения, че ако Русия постигне целите с в Източна Украйна, това ще има опасни последствия както за международната сигурност, така и за Киев.

"Твърде много страни смятат, че това е европейска война, която е ненужна и следователно ще се увеличава натискът украинците да бъдат насърчени - а може би принудени - да постигнат лош мир", заяви Джонсън.

През последния месец Украйна е получило близо 200 155-милиметрови оръдия и гаубици по стандартите на НАТО. Това значително е подобрило боеспособността на армията според министъра на отбраната Олексий Резников. Същевременно Русия заяви, че всеки ден унищожава доставени от Запада бойни машини.