Русия не изключва да размени американския журналист Гершкович

САЩ
11:32 - 09 Февруари 2024
1216
Русия не изключва да размени американския журналист Гершкович

Руският президент Владимир Путин заяви, че е възможно да бъде освободен обвиненият в шпионаж репортер на Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович в замяна на руски затворник, съобщава "Ройтерс".

В интервю за американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън руският лидер посочи, че руските и американските специални служби обсъждат случая и са постигнали известен напредък.

Той намекна, че в замяна Москва иска Германия да освободи Вадим Красиков, който беше осъден за убийството на чеченски дисидент през 2019 г. в Берлин.

Гершкович беше арестуван на 29 март 2023 г. в град Екатеринбург и обвинен в опит да получи секретна информация за отбраната. Той и вестникът, за който работи, категорично отхвърлят обвиненията, а правителството на САЩ заяви, че журналистът е задържан неправомерно.

"Имаме желание да решим въпроса, но има определени условия, които се обсъждат по каналите на специалните служби. Вярвам, че може да се постигне споразумение", заяви Путин, като подчерта, че партньорите на Русия трябва да предприемат реципрочни стъпки.

"Има много примери за такива преговори, увенчани с успех. Вероятно и този случай ще се увенчае с успех, но трябва да постигнем споразумение", отбеляза руският лидер.

В миналото Русия и Съединените щати са се споразумявали за размяна на затворници на високо ниво - последно през декември 2022 г., когато Москва размени американската баскетболна звезда Бритни Гринър, осъдена за престъпление с наркотици в Русия, за руския трафикант на оръжие Виктор Бут.

Путин, без да споменава името на Красиков, се позова на човек, който "поради патриотични чувства ликвидира бандит в една от европейските столици".

Миналия месец съдът в Москва удължи ареста на Гершкович с два месеца. Путин посочи, че репортерът е бил "заловен на местопрестъплението, когато тайно е получавал поверителна информация".