Русия не одобри военната операция на Турция в Сирия

Трансграничната операция на въоръжените сили може да започне тази седмица

Свят
13:16 - 08 Юни 2022
1688
Русия не одобри военната операция на Турция в Сирия

Русия не одобри плановете на Турция да проведе военна операция в един от районите в Сирия, съобщи вестник „Хюриет”.

Според изданието, става въпрос за района около град Аин-Исса в провинция Ракка. През него преминава стратегически важният маршрут М4, който съединява районите Хасеке, Ракка и Дейр-ез-Зор.

Предвид този факт, Русия е реагирала негативно на перспективите за провеждането на операция там. Вестникът отбелязва, че след контакти с Москва по темата Анкара е преустановила подготовката на операция в този район, а Русия е осигурила изпращането на допълнителни войски в него.

„Хюриет” не съобщава източника си на информация, но отбелязва, че трансграничната операция на въоръжените сили на Турция в Сирия може да започне тази седмица. Продължава мобилизацията на поздразделенията на въоръжените сили в страната около границата със Сирия и в районите Тел-Рифат и Манбидж, където за зачестили престрелките и сблъсъците с екстремисти.

Съгласно опита от предишни операции, се предполага, че военните действия могат да започнат през почивните дни.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви на 23 май подготовката на военна операция в районите Манбидж и Тел Рифат в Северна Сирия с цел разширяване на 30-километровата зона за сигурност, създадена през 2019 г. На 4 юни той обяви, че турската армия започва да прочиства региона от силите на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за народна самоотбрана, които Анкара определя като терористични организации.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви във вторник, че операцията на турската армия в Северна Сирия ще започне в подходящото време и на подходящото място и може да не се ограничи само до районите Тел Рифат и Манбидж.