Русия не се трогва от чуждите коментари за промените в Конституцията й

Москва винаги е спазвала международното право, увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия
14:51 - 03 Юли 2020
1575
Русия не се трогва от чуждите коментари за промените в Конституцията й

Русия няма намерение да взима под внимание т.нар. опасения на други страни по повод поправките в конституцията на Руската федерация. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред журналистите, като увери, че Москва е запозната с критичните заявления на редица страни по повод приетите промени, предава ТАСС.

Говорителят на Кремъл подчерта, че „Русия, разбира се, е спазвала, спазва и ще продължи да спазва основите и нормите на международното право, духа и буквата на международното право“. „Но в същото време Русия остава и ще остане преди всичко ангажирана със своя собствен суверенитет, като това по никакъв начин не противоречи на международното право“, убеден е Песков.

По неговите думи, „още повече, аналогични положения се практикуват в редица държави“. „Не сме готови да вземем под внимание подобни т.нар. опасения и няма да го направим“, посочи представителят на Кремъл.

Както беше съобщено по-рано, ЕС смята, че изменението за приоритета на руската конституция пред международното право нарушава задълженията на Руската федерация. Представителят на външната служба на ЕС Петер Стано изрази надежда Руската федерация да запази рамката, която да гарантира изпълнението на международните й задължения.