Русия не желае разпад на Европейския съюз

Путин заяви това на традиционната среща с информационните агенции

ЕС
11:15 - 07 Юни 2019
1964
Русия не желае разпад на Европейския съюз

На Петербургския международен икономически форум Владимир Путин проведе традиционната среща с ръководители на водещи информационни агенции. Това пише руското издание „Независимая газета“, правейки обобщен анализ на посланията, отправени от стопанина на Кремъл.

Руският президент беше питан за всички значими световни събития и икономически проблеми. Путин критикува САЩ и Европа за ред действия, но като цяло настояваше за необходимостта от устойчиво международно сътрудничество. Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път получи от Русия сигнали за готовност за подобряване на отношенията.

Владимир Путин напомни за излизането на САЩ от редица международни договори, свързани със сигурността. Като цяло, състоя се поредния епизод на изявления, че за нарушаването на стабилността е виновна другата страна. От новите предложения, които направи президентът на Русия, трябва да се отбележи неговия призив да бъдат събрани на преговори за ядрените оръжия всички техни притежатели, в това число и неофициалните. При това Путин даде да се разбере, че отделни изявления на Тръмп по тази тема му харесват.

В хода на срещата Путин отправи много миролюбиви послания, в това число на няколко пъти каза добри думи по адрес на САЩ и Тръмп, но без да забравя да отбележи грешките, които САЩ допускат. В отговор на представителя на Иран, президентът на Русия посъветва всички в света да се опитат да подобрят отношенията си със САЩ. Впрочем Путин защити и Иран от нападките, като заяви, че в момента това е най-проверяваната страна в света по отношение на ядрените технологии.

Руският президент също така обясни на американците, че Москва няма никакви военни интереси във Венецуела, а на европейците каза, че Русия е последната страна, заинтересована от разпад на ЕС, който е един от основните търговски партньори на Руската федерация. Отделни думи за желание за нормализиране на отношенията бяха казани и по адрес на Великобритания, поясняват още руските медии.