Русия: Няма да нападаме Украйна

Москва призова да се прекрати истерията

Актуални новини
18:39 - 19 Януари 2022
3413
Русия: Няма да нападаме Украйна

„Още веднъж подчертаваме: Русия няма да атакува никого. Практиката да преместваме войските си на собствена територия е наше суверенно право. Призоваваме да се сложи край на истерията и да не се ескалира напрежението около проблема с Донбас“, се казва в изявление на посолството на Русия в САЩ, публикувано във фейсбук.

Руската дипломатическа мисия заяви, че евентуалното решение на Вашингтон да откаже доставки на оръжие на Украйна може да докаже ангажимента към "дипломатически усилия" за разрешаване на конфликта в Донбас. От посолството за пореден път подчертаха, че Москва не планира атака срещу съседната държава, и призова „да се спре истерията“. Дипломатите предупреждават, че действията на Вашингтон могат да тласнат "горещите глави" в Киев към нови провокации.

„Ако Съединените щати наистина са ангажирани с дипломатическите усилия за разрешаване на вътрешноукраинския конфликт, те трябва да се откажат от плановете си за доставка на нови партиди оръжия за въоръжените сили на страната“, призовава дипломатическата служба, изтъквайки, че американците биха могли „да използват своето влияние“ върху Киев и да го убедят да „спре да саботира“ Минските споразумения.

Във вторник Държавният департамент официално потвърди, че планира да изпрати допълнителна военна подкрепа на Украйна, като подчерта, че през последната година те са предоставили на страната „повече помощ за сигурност, отколкото когато и да било от 2014 г. насам“. „Тези доставки продължават и се планират още през следващите седмици. В случай на руска инвазия в Украйна, ние ще предоставим на страната допълнителна военна помощ“, казаха от Държавния департамент, припомня ТАСС.

Вашингтон добави, че Щатите са готови да "укрепят източния фланг на НАТО" в случай на руска агресия. Според източници на CNN американската администрация е одобрила допълнителни 200 милиона долара отбранителна помощ за Украйна през декември.