Русия няма да преговаря със САЩ за "напускане на Украйна"

Украйна
12:42 - 02 Декември 2022
1532
Русия няма да преговаря със САЩ за "напускане на Украйна"

Кремъл не е готов за преговори със Съединените щати, ако условието е "оттегляне от Украйна", но руският лидер Владимир Путин беше, е и остава като цяло отворен за контакти, каза президентският говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той припомни думите на американския президент Джо Байдън, че преговори са възможни "само след като Путин напусне Украйна". В отговор на уточняващ въпрос на журналист, че Кремъл не е готов за това, Песков отговори: "Разбира се, специалната военна операция продължава".

"Но в същото време президентът Путин беше, е и остава отворен за контакти, за преговори. Разбира се, най-предпочитаният начин за постигане на нашите интереси е чрез мирни, дипломатически средства", подчерта прессекретарят.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън от своя страна заяви днес, че Съединените щати искат да гарантират, че конфликтът в Украйна няма да прерасне в световна война.  Той посочи, че Вашингтон поддържа контакт с Русия, за да предотврати потенциално използване на ядрени оръжия от Москва.

"Не сме забелязали някакви необичайни действия в тази посока, но има такива опасения. Не изключваме такъв обрат на събитията", подчерта американският първи дипломат.

Руските власти никога не са искали преговори за ситуацията в Украйна, но винаги са заявявали, че са готови да преговарят, каза в сряда в Москва руският външен министър Сергей Лавров.

По подобен начин руският външен министър говори и за преговорите с Вашингтон. "Попитахте за контактите между Путин и Байдън. Няколко пъти сме казвали, че никога не се отказваме от контакти", каза той на пресконференция в Москва.

Лавров обаче уточни, че в момента няма смисъл да се обсъждат със САЩ въпроси, свързани със стратегическата стабилност, извън контекста на събитията в Украйна.