Русия няма да прекратява огъня в Украйна за Коледа

Военни анализатори предупреждават, че може да настъпи зимна безизходица

Украйна
14:28 - 14 Декември 2022
2569
Русия няма да прекратява огъня в Украйна за Коледа

Русия не е получила никакво предложение от Киев за "коледно прекратяване на огъня" в Украйна и боевете ще продължат през зимата. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да изтегли войските си до Коледа като първа стъпка към мирно споразумение след близо десет месеца война.

Запитан днес дали Москва е получила предложение за "коледно прекратяване на огъня", Песков отвърна: "Не, такива предложения не са получени от никого. Тази тема не е на дневен ред".

След поредица от светкавични контраофанзиви, при които Киев си възвърна контрола над близо половината от територията, превзета от Москва през първите седмици на войната, нито една от страните не е постигнала значителни териториални завоевания през последния месец.

Военни анализатори предупреждават, че може да настъпи зимна безизходица, въпреки че ожесточените боеве продължават, особено в Донецка област в Източна Украйна, където руските сили се опитват да превземат град Бахмут.

Вчера Песков заяви, че няма да бъде постигнат мир с Киев, докато Зеленски не приеме новите реалности, а именно руския контрол над четирите украински области, които Москва анексира през септември след "референдумите", заклеймени като принудителни и незаконни от Киев, Запада и повечето държави в ООН.