Русия няма да пуска в БРИКС страни, налагащи санкции

Русия
13:34 - 25 Август 2023
2447
Русия няма да пуска в БРИКС страни, налагащи санкции

Западните страни не могат да се присъединят към БРИКС, докато налагат "незаконни санкции" на членовете на групата, включително на Русия. Това заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков.

На последната си среща на върха БРИКС реши да покани Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства да се присъединят.

Рябков посочи, че групата ще разгледа заявката на всяка западна държава, която "реши да напусне редиците" и престане да прилага санкции срещу Русия.

Той повтори позицията на Москва, че няма да се върне към Черноморската инициатива за зърно, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени. Министърът обаче отбеляза, че турският външен министър Хакан Фидан планира да посети Русия и не изключи възможността за двустранни преговори по въпроса.

Всеки от участниците в БРИКС демонстрира безспорен интерес към дейността и разширяването на тази организация, изтъкна Рябков на пресконференция, посветена на резултатите от срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

По негови думи интересът към БРИКС и разширяването на групата са безспорни.

"Повече от 15 заявления остават на масата за по-нататъшно разглеждане и показват, че има елемент на новост в БРИКС, включително геополитическа новост", посочи Рябков, цитиран от ТАСС.

"Изтърканите западни шаблони за сътрудничество, блоковата дисциплина и заблудата, че светът трябва да се гради на бинарния принцип: който не е с нас, е против нас - всичко това ще остане в миналото", категоричен бе той.

Рябков увери, че руското председателство на БРИКС "ще бъде насочено към постигането на резултати".

"Западът ще бъде принуден да се съобрази с това", подчерта той. "Разбира се, опитите за оказване на натиск върху БРИКС, за игра на това, което може да се възприеме като непоследователност в подходите, ще продължат, но ние вече сме се утвърдили. БРИКС е група, която има неоспорима тежест и ще расте по отношение на влиянието си, включително по отношение на международните процеси. Колективният Запад ще трябва напълно да се съобрази с това по един или друг начин", заяви Рябков.