Русия няма да спре подкрепата си за сирийската офанзива в Идлиб

Ердоган планира да проведе среща на върха на 5 март с лидерите на Русия, Франция и Германия

Свят
16:33 - 25 Февруари 2020
1298
Русия няма да спре подкрепата си за сирийската офанзива в Идлиб

Руският министър на външните работи Сергей Лавров отхвърли призивите за спиране на подкрепата от Русия за сирийската офанзива в Идлиб в северозападната част на Сирия, съобщава АФП.

"Това е капитулация пред терористите и дори награда за тяхната дейност в нарушение на международните договори и многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви Лавров пред Съвета за правата на човека на ООН в Женева.

Лавров обвини някои правителства в "желание да оправдаят скандални действия, извършени от радикални и терористични групировки. В противен случай би било трудно да се обяснят увещанията относно възможността за сключване на мирни споразумения с бандити", каза той, като се позова на ситуацията в Идлиб.

Настъплението от подкрепяните от Русия сирийски войски срещу бунтовниците, подкрепени от Турция в Идлиб, причини бягство на стотици хиляди хора.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че планира да проведе среща на върха на 5 март с лидерите на Русия, Франция и Германия по време на ескалиращия конфликт.

Но във вторник той каза, че вместо това може да проведе разговори лице в лице с руския президент Владимир Путин или в Истанбул, или в Анкара.

Базираният в Женева международен комитет на Червения кръст също във вторник заяви в изявление, че е "силно разтревожен" от ситуацията за цивилни, които бягат от сраженията.

"Това е най-лошата вълна на разселване, която наблюдавахме по време на конфликта в Сирия. На фона на суровите зимни условия в Идлиб виждаме хора, хванати в капан, изолирани и без начини да се справят. Това е напълно неприемливо", заяви Фабрицио Карбони, директор за Близкия и Средния Изток.

Карбони призова всички страни в сегашните боеве "незабавно" да позволят на цивилните да се оттеглят в безопасна зона.