Русия обстрелва с ракети Харков и Одеса

И Москва, и Киев се обвиняват за удари срещу цивилни цели

Новини
18:16 - 17 Август 2022
3409
Русия обстрелва с ракети Харков и Одеса

Русия смени командира на черноморския си флот, базиран в Крим, след експлозиите във военни обекти на полуострова през изминалите десет дни. И двете страни в конфликта в Украйна обвиняват противника си за удари срещу цивилни цели.

Украинският губернатор на оспорвания Донецки регион Павло Кириленко съобщи за 2 цивилни жертви на руски бомбардировки през последните 24 часа. От Киев съобщават още за руски ракетни атаки в районите на Харков и Одеса. Същевременно сепаратистките власти в напълно завладяваната Луганска област обвиниха украинската армия за атака с американската система Хаймарс срещу град Первомайск, където също има цивилна жертва.

От военното разузнаване в Киев очакват ескалация на боевете на всички фронтове през идните седмици. В интервю за "Гласът на Америка" министърът на отбраната Олексий Резников заяви, че войната няма как да се превърне в "замразен конфликт", но интензитетът й зависи от сезона и достъпа на двете страни до ресурси.

Русия смени началника на базирания в Крим свой черноморски флот. Това съобщи агенция "Новости", като се позовава на свои източници. Това се случва след няколко взрива във военни обекти на анексирания полуостров, за които вчера Москва обвини украински саботьори. Според РИА досегашния началник Игор Осипов е бил заменен от Виктор Соколов.

Официално Украйна не е съобщавала за свое участие в организирането на диверсионните действия на Крим, но днес президентският съветник Михайло Подоляк призова за разрушаване на 19-километровият мост, който свързва полуострова с основната руска територия. "Няма значение дали това ще се случи доброволно или не", допълни Подоляк в свой пост в социалните мрежи, цитиран от Франс прес.

В тази обстановка утре предстои визита в Украйна на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Ердоган. Сред темите им на разговор с държавния глава Володимир Зеленски ще е подновения износ на зърно през Одеса и други украински пристанища, а по думите на съветник на Гутериш и "нуждата от политическо разрешаване на конфликта".