Русия обвини адвокат с двойно гражданство в държавна измяна

Русия
16:06 - 23 Юли 2024
1636
Русия обвини адвокат с двойно гражданство в държавна измяна

Русия обвини адвоката с двойно руско и германско гражданство Герман Мойжес в държавна измяна, съобщи във вторник държавната информационна агенция ТАСС, цитирана от "Ройтерс".

ТАСС съобщи, че Мойжес е помогнал на руснаците да получат европейски разрешения за пребиваване. Той е задържан в предварителния арест в московския затвор Лефортово, след като е бил преместен от център за задържане в Санкт Петербург, каза агенцията.

ТАСС не каза кога ще започне процесът срещу него, а Ройтерс не успя да се свърже веднага с адвоката му.

Мойжес се присъединява към нарастващ списък от чужди граждани и двойни граждани, задържани в Русия, които са се оказали въвлечени в кризата в отношенията между Москва и Запада по време на конфликта в Украйна.

По-рано Ройтерс съобщи, че Мойжес, който е отгледан частично в Германия, но се е върнал в Русия като възрастен, е бил арестуван в Санкт Петербург в края на май.

Германското външно министерство потвърди ареста на Мойжес в изявление за "Ройтерс" през юни и каза, че посолството му в Москва е в контакт със семейството му.

Служител на германското външно министерство каза по това време, че Москва в продължение на две години е отказвала на Германия консулски достъп до своите затворници, но каза, че Берлин остава "силно ангажиран с консулския достъп в този и други случаи".

Обвиненията в държавна измяна могат да носят доживотни присъди в Русия, където оправдателните присъди за тежки престъпления са рядкост.

Мойжес е работил като адвокат и управляващ партньор за Avers Group Germany, базирана в Кьолн консултантска компания, според уебсайта на компанията.

Уебсайтът казва, че фирмата предоставя бизнес подкрепа и услуги за управление на имоти и също така помага на богати граждани на постсъветски страни, включително Русия, да получат разрешение за пребиваване в Германия.

Не е ясно дали арестът на Мойжес е свързан с професионалната му работа.