Русия обвини Латвия, че нарушава международното право

Русия
13:16 - 12 Август 2022
2384
Русия обвини Латвия, че нарушава международното право

Руското външно министерство заяви, че решението на латвийския парламент от 11 август, с което Русия се определя за "държава, подкрепяща тероризма", противоречи на международното право.

В изявлението на Москва се казва, че това е "провокативно" решение. "Тази стъпка на латвийския парламент противоречи на действащото международно право и нарушава принципа на суверенно равенство на държавите, залегнал в член 2 от Устава на ООН", пише в него.

"Латвийското ръководство води политика срещу Русия, подкрепя нацизма и насърчава изпращането на свои граждани в Украйна като наемници", се казва още в изявлението. "Латвийските депутати трябва да спрат с провокативните действия, да се съсредоточат върху интересите на страната си и нейните граждани и да си спомнят от кой народ са избрани".

Вчера Сеймът на Латвия призова и страните от ЕС „незабавно да преустановят издаването на туристически и входни визи на руски и беларуски граждани“ заради агресията на Путин в Украйна.

Естония вече въведе подобна мярка, която ще влезе в сила след седмица, Чехия и Финландия я подкрепят, а германският канцлер Олаф Шолц се обяви против с мотива: „Това е войната на Путин, не на руските граждани“.