Русия обвини САЩ, че спъва размяната на затворници

Кремъл многократно е предупреждавал, че това, което нарича "мегафонна дипломация"

САЩ
12:28 - 19 Септември 2022
1447
Русия обвини САЩ, че спъва размяната на затворници

Руското външно министерство увери, че е готово за преговори за затворническа размяна и освобождаване на американски граждани, задържани в Русия, съобщава "Ройтерс".

Ведомството обаче обвини американското посолство в Москва, че "не изпълнява официалните си задължения" да поддържа диалога.

Многократно сме заявявали, че сме готови за преговори за решаване на съдбата на американски граждани, осъдени в Русия, и руски граждани в САЩ, подчерта говорителят на външното министерство Мария Захарова.

По-рано Русия намекна, че е отворена за размяна на затворници, която може да включва ветерана от Корпуса на морската пехота на САЩ Пол Уилън, баскетболната звезда Бритни Гринър и Виктор Бут - руски търговец на оръжие, който в момента е в затвор в САЩ.

Гринър излежава 9-годишна присъда за притежание и контрабанда на канабис, докато Уилън излежава 16-годишна присъда за шпионаж.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна със семействата на двамата американски граждани в Белия дом в петък, като прессекретарят Карин Жан-Пиер увери, че администрацията на държавния глава се е ангажирала да "работи по всички налични пътища, за да върне Бритни и Пол безопасно у дома".

Кремъл многократно е предупреждавал, че това, което нарича "мегафонна дипломация" от страна на Вашингтон, няма да помогне на усилията за организиране на размяна на затворници и вместо това настоява за преговори при закрити врата.