Русия обвини САЩ в тайно военно обучение на украинската армия

Както Русия, така и Украйна отричат да са атакували цивилни и жилищни райони

САЩ
13:12 - 14 Юли 2022
2568
Русия обвини САЩ в тайно военно обучение на украинската армия

Москва разкритикува Съединените щати и Великобритания за оказването на помощ при обучението на въоръжените сили на Украйна, наричайки това част от "хибридната война", водена от страните от НАТО срещу Русия, съобщава "Ройтерс".

На редовен брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Вашингтон е предоставил на Киев инструктори, които помагат на украинските сили да използват усъвършенствани, произведени в САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS).

Тя отбеляза, че тези ракети, които имат по-голям обсег и са по-точни от други артилерийски оръжия, се използват "широко" от украинската армия.

Украинските сили използват навсякъде HIMARS, получени от Съединените щати, подчерта Захарова и допълни, че Вашингтон "тайно е изпратил инструктори" в Украйна, които да помогнат на нейните сили да се научат как да използват новите оръжия.

По нейни думи САЩ са дали заповед на Киев да използва ракетните системи срещу цивилни в Донбас. Тя заяви, че Вашингтон е предоставил на Киев цялата необходима разузнавателна информация за тези атаки, като добави, че Украйна извършва селективно нападенията в Донецк и Луганск, като се насочва към цивилни цели.

Както Русия, така и Украйна отричат да са атакували цивилни и жилищни райони в конфликта, който продължава вече почти пет месеца.

САЩ обявиха, че изпращат осем системи HIMARS в Украйна до средата на юли. Военни анализатори смятат, че новите оръжия могат да променят хода на войната, а Киев твърди, че вече е използвал ракетите, за да унищожи множество руски складове за боеприпаси в Източна Украйна.

Захарова разкритикува и решението на Великобритания да приеме стотици украински военнослужещи на територията си за военно обучение.

Новата инициатива на Лондон за обучение на до 10 000 украински войници през следващите месеци е част от "хибридната война" на Запада срещу Москва, изтъкна тя.