Русия обвини Украйна в саботаж на мисията на МААЕ

Свят
11:19 - 30 Август 2022
3175
Русия обвини Украйна в саботаж на мисията на МААЕ

Украинските сили преднамерено се опитват да саботират посещението на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката атомна електроцентрала. Това твърдят проруските власти на Енергодар.

Назначената от Русия военно-цивилна администрация на града съобщи в "Телеграм", че украинските войски за пореден път са открили огън с голямокалибрена артилерия в непосредствена близост до атомната електроцентрала, като са нанесли две поражения до сградата за съхранение на отработено ядрено гориво.

Посочва се, че обстрелът продължава.

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси потвърди, че мисията на ядрения наблюдател на ООН ще се проведе тази седмица.

Руските власти пък призоваха международната общност да окаже натиск върху Украйна и да й попречи занапред да атакува района.

Според Киев руската армия периодично обстрелва Запорожката АЕЦ, за да обвини Украйна за това и да провокира изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия пък твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

На 18 август заместник-говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.