Русия обвини Украйна за смъртта на взривения пропагандист

В президентската администрация в Киев видяха вътрешни междуособици в Русия

Украйна
14:58 - 03 Април 2023
2311
Русия обвини Украйна за смъртта на взривения пропагандист

Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия заяви, че експлозията в кафене в Санкт Петербург, при която загина руският пропагандист Владлен Татарски (Максим Фомин), е планирана от украинските специални служби с участието на агенти от Фонда за борба с корупцията (ФБК) на излежаващия присъда Алексей Навални.

Фондът на опозиционера на Владимир Путин бе признат за екстремистки в Руската федерация и е забранен на територията ѝ. 

И от Киев, и от ФБК отрекоха да имат нещо общо с експлозията, убила Татарски и ранила 32 души.

"Установено е, че терористичният акт, извършен на 2 април в Санкт Петербург срещу известния журналист Владлен Татарски, е бил планиран от специалните служби на Украйна с участието на агенти от средите на лица, сътрудничещи на т.нар. фонд "Антикорупция" на Навални, чийто активен поддръжник е задържаната (Дария) Трепова", заявяват от НАК, цитирани от контролираната от Кремъл информационна агенция "Интерфакс".

Добавя се, че разследващият комитет е образувал наказателно дело по част 2 от чл. 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация (убийство по общоопасен начин). Малко преди експлозията жена - вероятно Дария Трепова - подарява на Татарски гипсова фигурка, която по предварителни данни би могла да съдържа самоделно взривно устройство.

В понеделник сутринта Следственият комитет обяви, че Трепова е задържана. Около нея обаче се появиха редица спекулации и все още не е ясно какво точно е участието ѝ.

В близкия до руските служби "Телеграм" канал Mash излезе публикация, че Трепова разказвала за новата си работа на "украински журналисти" и от Украйна постъпвали задачи, за които получавала "парични преводи". Сред тях била задачата да "предаде скулптура на Владлен Татарски на лекцията му на 2 април".

Украйна вече отрече да има общо с атентата. В президентската администрация в Киев видяха вътрешни междуособици в Русия.

Директорът на ФБК Иван Жданов написа: "Да опровергаваме, че сме го направили ние, е идиотизъм. Естествено, че не се занимаваме с това... Всичко ставащо говори за това, че в действителност (агентите на контраразузнаването) ФСБ сами са отстранили този пропагандист".