Русия обвини Украйна за удари с американски ракети по граждански обекти

Украйна
12:42 - 07 Юни 2024
2367
Русия обвини Украйна за удари с американски ракети по граждански обекти

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че украинските сили са атакували жилищни райони на Белгород часове след като Съединените щати са разрешили използването на западни оръжия за удари по военни цели в Русия, цитира думите й Ройтерс.

"Веднага след тези изявления на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, буквално няколко часа по-късно, украинските въоръжени сили атакуваха жилищни райони на Белгород", каза Захарова на пресконференция на Петербургския международен икономически форум.

Според Захарова ударите са били нанесени с американски реактивни системи за залпов изстрел HIMARS.

Ройтерс не успя да провери независимо това твърдение. Украйна и САЩ не предоставиха веднага коментари, поискани от агенцията.

На 31 май Блинкън заяви, че решението на Вашингтон представлява значителна промяна в политиката на Байдън, който досега упорито отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за удари в Русия. Това е резултат от стратегията на САЩ за адаптиране към бойното поле. Блинкън добави, че САЩ отговарят на това, което са видели във и около региона на Харков.

Според Уолстрий Джърнъл, който цитира неназовани американски служители, Украйна ще може да поразява цели в Русия с артилерия и реактивни системи за залпов изстрел като GMLRS и HIMARS (обсегът им е около 70 км).