Русия обвини журналист в държавна измяна

Съветникът в руската космическа агенция Иван Сафронов беше арестуван и обвинен, че е предавал военни тайни на Чехия

Русия
17:59 - 13 Юли 2020
1654
Русия обвини журналист в държавна измяна

Руските власти подвигнаха днес обвинение в държавна измяна на бившия кореспондент на вестниците "Комерсант" и "Ведомости" и съветник в руската космическа агенция Иван Сафронов, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на неговия адвокат.

Сафронов, който от май тази година работеше за "Роскосмос", беше арестуван миналата седмица и обвинен, че е предавал военни тайни на Чехия. Според следствието той бил вербуван през 2012 г. от чешките специални служби и имал за задача да събира и предава информация за военно-техническото сътрудничество на Русия с африкански страни, а също за дейността на руската армия в Близкия изток през 2017 г., като крайният получател на тайните сведения били Съединените щати.

Сафронов отхвърля обвиненията. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 20 години затвор. Московската полиция задържа днес близо дузина журналисти, протестиращи срещу ареста на бившия им колега Сафронов, предаде Асошиейтед прес.

Полицията бързо заобиколи журналистите, застанали с плакати в ръце пред следствения изолатор в Лефортово, където е изпратен колегата им след задържането му миналия вторник. 

Задържането му е тревожен сигнал към независимите руски медии, които окачествиха обвиненията срещу журналиста като абсурдни и подеха кампания в негова подкрепа. "Роскосмос" заяви, че Сафронов не е имал достъп до държавни тайни и обвиненията не се отнасят до работата му в корпорацията, където е работил от май тази година.