Русия обяви контрасанкции срещу ЕС

ЕС
16:03 - 23 Февруари 2024
2493
Русия обяви контрасанкции срещу ЕС

Русия, в отговор на 13-ия пакет от санкции на ЕС, разшири черния списък с граждани на общността, на които е забранено да влизат в страната. Както се посочва в изявление на руското външно министерство, в него са включени граждани на общността, отговорни за предоставянето на военна помощ на Киев, както и лица, участващи в преследването на руски длъжностни лица и застъпници за конфискация на руски държавни активи, предава ТАСС.

"В отговор на тези недружелюбни действия руската страна значително разшири списъка на представители на европейски институции и държави-членки на ЕС, които в съответствие с Федералния закон "За реда за напускане на Руската федерация и влизане в Руската федерация" от август 15, 1996 г. № 114-ФЗ, са забранени за влизане на територията на нашата държава", каза дипломатическото ведомство.

"Става дума за представители на правоприлагащи органи и търговски организации на страни от ЕС, граждани на страни членки на ЕС, отговорни за предоставянето на военна помощ на неонацисткия режим в Киев, представители на европейски структури, участващи в преследването на руски длъжностни лица за "незакони арести и извеждане на хора от украински територии", ангажирани със създаването на "трибунал" срещу руското ръководство и събиране на съответни материали, застъпващи се за конфискация на руски държавни активи или използване на печалбите от тях в интерес на Украйна, подкрепящи налагането на санкции срещу нашата страна и се опитват да подкопаят отношенията на Русия с други държави, занимаващи се с разпространение на дезинформация за нашата страна." , - посочва руското външно министерство.

Освен това в "стоп списъка" за отговор са включени представители на Съвета на Европа, членове на парламентите на страни от Европейския съюз, членове на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ, които системно правят агресивни изявления срещу Русия, допълват от министерството.

Руското външно министерство отбеляза, че ЕС "продължава безплодните опити за оказване на натиск върху Русия чрез едностранни ограничителни мерки" и подчерта, че Москва смята подобни действия на Европейския съюз за "незаконни, подкопаващи международноправните прерогативи на Съвета за сигурност на ООН". "Потвърждаваме, че всякакви неприятелски действия от страна на западните държави ще продължат да получават своевременен и адекватен отговор", казаха от министерството.

По-рано Европейският съюз одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия, в рамките на който въведе ограничителни мерки срещу 106 физически и 88 юридически лица, включително от страни като Китай, Шри Ланка, Сърбия, Казахстан, Тайланд и Турция.