Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд

Името на Пьотър Хофмански е в базата данни за издирвани лица на руското МВР

Новини
16:41 - 25 Септември 2023
3522
Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд

Русия е обявила за издирване председателя на Международния наказателен съд (МНС) Пьотър Хофмански.

Това сочи базата данни за издирвани лица на руското министерство на вътрешните работи, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Хофмански Пьотър Йозеф, поляк. Издирван по член от Наказателния кодекс на Руската федерация", се посочва в базата данни, без да се уточнява по какъв член точно се издирва.

В списъка с издирвани от Русия лица са включени и първият заместник-председател на МНС Луз дел Кармен Ибанес Каранса, както и съдията Бертрам Шмит.

На 17 март МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова по обвинения в предполагаемо участие във военни престъпления, изразяващи се в незаконно депортиране на украински деца в Русия.

На 20 март руският Следствен комитет образува наказателно дело срещу прокурора на МНС Карим Хан и срещу съдиите Росарио Салваторе Айтала, Серхио Херардо Угалде Годинес и Томоко Акане. Следственият комитет смята, че действията им са съзнателно незаконосъобразни, тъй като няма основания за наказателно преследване на Путин и Лвова-Белова.

През май бяха повдигнати обвинения срещу Карим Хан и Росарио Айтале и те бяха обявени за издирване. По-късно и Томоко Акане беше обявена за издирване.