Русия очаква ваксинацията да намали заболеваемостта от COVID

Свят
13:49 - 27 Септември 2021
2040
Русия очаква ваксинацията да намали заболеваемостта от COVID

Времето за увеличаване на заболеваемостта от коронавирусна инфекция в Русия тази есен вероятно ще съответства на това, наблюдавано през 2020 г. Въпреки това, благодарение на ваксинацията и вече съществуващ имунитет, заболеваемостта трябва да бъде по-малък, коментира Наталия Пшенична, заместник -директор по клинична и аналитична дейност на Централния изследователски институт по епидемиология на "Роспотребнадзор", съобщава ТАСС. 

"Въз основа на изминалата година можем да приемем една и съща времева рамка за нарастване на заболеваемостта, но като се има предвид броят на хората, които вече са придобили имунитет към SARS-CoV2, има голяма вероятност той да бъде по-малък, при условие че продължават активната ваксинация и спазването на превантивните мерки".

В същото време Пшенична добави, че настоящата ситуация в Русия съответства на летните прогнози за нарастване на заболеваемостта от ARVI и COVID през този период от време.

"Във всеки регион вълните (честотата) имат свои собствени характеристики, които се определят от размера и плътността на населението, географското местоположение, особеностите на начина на живот, степента на ваксинация, задълбоченото спазване на превантивните мерки."

Карантина е въведена в повече от 270 училища в Башкирия поради честотата на COVID сред учениците. Ограничителна мярка се прилага в случаите, когато в една институция са открити повече от пет случая, заяви началникът на регионалното управление на "Роспотребнадзор" Анна Казак на оперативна среща в правителството на републиката в понеделник.

"Епидемичната ситуация с коронавируса е напрегната, увеличение на заболеваемостта е в ход, в тази връзка прилагаме мерки за училищата, тъй като децата вече са активно болни. В 730 детски организации са установени случаи на заболяването. Карантина вече е въведен в 279 училища, това са 768 паралелки", каза Казак.

В училищата и детските градини се провеждат проверки, в момента са проверени 67 организации, в които са установени нарушения, взети са мерки за отстраняването им, уточни шефът на отдела.

Според "Роспотребнадзор", епидемичният праг за вирусни инфекции е надвишен с 98,4%. Също така, според Казак, има намаляване на спазването на режима на маски на обществени места и в транспорта в региона.

Ръководителят на Башкирия поиска да се засили контролът върху спазването на противоепидемичните мерки и да се ограничи провеждането на масови събития.

Според регионалната централа в републиката са разгърнати над 5,4 хиляди легла за подпомагане на пациенти с коронавирусна инфекция. Към 27 септември са потвърдени общо 65 684 случая на коронавирусна инфекция, което е увеличение с 0,5% на ден.