Русия одобри първото си лекарство срещу Covid-19

Доставките за болниците на руския препарат "Авифавир" могат да започна на 11 юни

Здраве
18:39 - 31 Май 2020
3925
Русия одобри първото си лекарство срещу Covid-19

Първото лекарство в Русия срещу Covid-19 - "Авифавир", произведено от Руския фонд за директни инвестиции и Центъра за високи технологии "ХимРар" - получи одобрението на Министерството на здравеопазването, съобщиха руските медии. Информацията е публикувана в държавния регистър на лекарствата.

Доставките за болниците на руския препарат "Авифавир" могат да започна на 11 юни, съобщи ТАСС.

Агенцията уточнява, че при прием на новото лекарство срокът на лечение на участниците в клиничните изпитания се съкратил от 9 на 4 дни. Произведени са вече 18 хиляди опаковки от препарата, а през месец юни на лечебните заведения ще бъдат предоставени над 60 хиляди опаковки.

Понастоящем технологичните мощности в Русия позволяват месечно да бъдат произвеждани 60 хиляди опаковки "Авифавир", а годишно - 720 хиляди.

Лекарството е първият руски препарат, разработен на основата на "Фавипиравир", медикамент, който се използваше в Япония от 2014 година насам срещу тежки форми на грип. Ефикасността на "Авифавир" надвишава 80 процента и той се оказва безопасен, без проява на нови, нерегистрирани по-рано странични ефекти, припомня агенцията.