Русия официално анексира 4 украински области, Путин с реч от Червения площад (ОБЗОР)

Западът е готов да нанесе удар на всяка страна, да провокира цветна революция и кървава баня, заяви президентът, а Зеленски отвърна, че Киев няма да даде своите земи

Актуални новини
19:30 - 29 Септември 2022
7338
Русия официално анексира 4 украински области, Путин с реч от Червения площад (ОБЗОР)

Руският президент Владимир Путин ще председателства утре церемония по анексирането на четири области от Украйна, в които бяха проведени референдуми, определени от Запада и Киев като "фарс". Украинският президент Володимир Зеленски предупреди още тогава, че те унищожават всякаква възможност за преговори за мир.

Установените от Москва власти в четирите региона по-рано заявиха, че петдневното гласуване е показало почти пълна подкрепа от участвалите в него за присъединяване към Руската федерация.

Т.нар. референдуми бяха в източните Луганска и Донецка област, както и в Запорожие и Херсонска на юг.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че церемонията по подписване на договорите за влизане на новите територии в състава на Русия ще се състои в 15 часа местно време (15 часа българско време). Той добави, че се планира обширно изказване на президента Владимир Путин.

По-рано стана известно, че всички депутати са били поканени в Кремъл на мероприятие с участието на държавния глава. Междувременно в Москва пристигнаха лидерите на Донецката и Луганската народна република и ръководителите на руските окупационни администрации в Херсонска и Запорожка област. 

След церемонията в Кремъл е планиран голям митинг на Червения площад, на който се очаква да говори Путин. До влизането в сила на договорите трябва да бъдат спазени няколко формални процедури.

Първо - Конституционният съд трябва да провери дали те съответстват на основния закон на страната. Второ, идната седмица договорите трябва да бъдат ратифицирани от двете камари на парламента. Заседанията на Държавната дума и на Съвета на федерацията са насрочени съответно на 3 и 4 октомври. И трето - документите трябва да бъдат подписани от държавния глава.

След това Москва ще обяви републиките в Донбас, Херсонска и Запорожка област за своя територия и ще счита опитите на Киев да си върне контрола върху тях за посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Русия. 

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано коментира, че "Русия е единствената страна в света, която предварително обявява своите престъпления и нарушения на международното право и Хартата на ООН на живо, по телевизията".

Кремъл заяви пък вчера, че руската военна операция в Украйна трябва да продължи най-малкото до превземане на целия източен Донецки регион в Украйна. Сега руските сили държат 60 процента от територията. Съседната Луганска област е почти изцяло под руски контрол. Двете области заедно съставляват Донбас. 

"Сега не е 2014-а, всички разбират всичко и непременно ще действат. Ако някой там в Русия мисли, че ще може да се измъкне - с всичко, което прави в окупираните територии, и ако се надява, че светът ще предаде собствените си ценности, уплашен от поредните заявления за обявяване на анексия, то греши", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Той е свикал извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна, което ще се проведе утре – денят, в който Владимир Путин трябва да обяви официално анексията на окупираните украински територии. Съветът включва командира на въоръжените сили, ръководителя на разузнаването, премиера, както и министрите на отбраната и външните работи.

Същевременно Владимир Путин заяви, че Западът е готов да нанесе удар на всяка страна, да я превърне в епицентър на криза, да провокира цветна революция и кървава баня. Руският президент проведе видеоконферентен разговор с ръководителите на разузнавателните служби на страните от Общността на независимите държави, предадоха световните агенции.

"Следвайки своите цели, геополитическите ни противници, нашите опоненти, както ние съвсем неотдавна говорихме, са готови да нанесат удар на всеки, на всяка страна, да я превърнат в епицентър на криза, да провокират цветна революция и да отприщят кървава баня", каза Путин. "Ние не веднъж сме виждали всичко това", допълни той. 

"Като се вкопчва към миналото и се опитва да провежда политика на диктатура във всички сфери – от международните отношения и икономиката до културата и спорта, - самият този прословут колективен Запад създава нови и нови проблеми, още и още кризи. При това той не се гнуси да използва всички средства за оказване на натиск върху страните, които избират суверенен път на развитие", каза Путин.

Според руския президент в момента тече процес на "неумолимо разрушаване" на "еднополярната хегемония". "Това е обективната реалност, с която Западът категорично не желае да се примири", заключи той.