Русия окончателно забрани смяната на пола

Законопроектът бе внесен през май за разглеждане от депутатите

Топ
20:37 - 24 Юли 2023
1599
Русия окончателно забрани смяната на пола

В Русия окончателно беше забранено да се сменя пола по желание. Съответният закон беше подписан от президента Владимир Путин.

Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, съобщава ТАСС.

Законът влиза в сила от деня на публикуването му. В същото време неговите норми няма да се прилагат за лица, които са сменили пола си преди влизането в сила на закона.

Предвиждат се и някои изключения. Решението за извършване на такива интервенции обаче ще се взема от медицински комисии на медицински организации, подчинени на Министерството на здравеопазването.

Новите норми, както се отбелязва в придружаващите документи, ще спомогнат за защитата на конституционните морални и семейни основи на руското общество, както и за запазването здравето на руските граждани, особено на децата.

На 13 юли Държавната дума на Русия прие на пленарно заседаниена второ четене законопроекта за въвеждане на забрана за медицински интервенции за промяна на пола. 

Законопроектът бе внесен през май за разглеждане от депутати от всичките пет парламентарни групи, начело с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, и е одобрен на първо четене през юни.

Той предвижда законът "за основите на защитата на здравето на гражданите в Руската федерация" да бъде допълнен с нов член, който забранява медицинските интервенции, както и употребата на лекарства с цел смяна на пола.

Забраната не важи за медицински интервенции за лечение на вродени аномалии и малформации, както и при генетични и ендокринни заболявания, свързани с нарушено формиране на половите органи при деца.

Държавната дума одобри също и допълнение към законопроекта, според която браковете се считат за анулирани, ако един от съпрузите е сменил пола си.

В член 16 от Семейния кодекс на Руската федерация, в който са посочени основанията за прекратяване на брака, се допълва правило, според което той може да бъде разтрогнат поради вписване на промяна в акта за гражданско състояние във връзка със смяна на пола на от един от съпрузите.

Според заместник-председателя на здравната комисия в Думата Сергей Леонов "бракът се анулира във всички случаи, когато се окаже, че съпруг или двойката е сменила пола си".