Русия опровергава Макрон, че e васал на Китай

Песков подчерта че връзките на Москва с Пекин са отношения между стратегически партньори

ЕС
13:14 - 16 Май 2023
1114
Русия опровергава Макрон, че e васал на Китай

Русия разкритикува френския президент Еманюел Макрон за негово изказване, че Москва се е превърнала във васал на Китай, съобщава "Ройтерс".

Тя посочи, че западните страни трябва да свикнат със свят, белязан от близките отношения на Кремъл с Пекин.

Критиките на Русия бяха насочени към интервю на Макрон за парижкия всекидневник l'Opinion, в което той говори за изолацията на Кремъл, предизвикана от руската инвазия в Украйна преди повече от 14 месеца.

"Русия де факто влезе във форма на васални отношения с Китай и загуби достъп до Прибалтика, който беше от решаващо значение за нея, тъй като ускори решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО", заяви френският лидер и допълни, че това е било немислимо допреди две години.

Дебатът се фокусира върху разговорите в Москва през март между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин, по време на които те обявиха, че задълбочават стратегическото си партньорство и отношенията им навлизат в "нова ера".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта че връзките на Русия с Китай са отношения между стратегически партньори и нямат нищо общо със зависимост.

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко пък отбеляза, че Париж се е разтревожил от заздравените отношения на Москва с Китай и промените, които това предполага за световния ред.

"Западът като цяло явно се страхува от формирането на една многостранна система на международни отношения, която включва няколко отделни независими центъра, особено Русия и Китай", посочи Грушко.

"В рамките на този развиващ се световен пейзаж Еманюел Макрон, заедно с други западни лидери, неизбежно ще трябва да се примирят с реалността на силни, справедливи и взаимно уважителни отношения между Москва и Пекин".