Русия осъди на 7 години затвор войник, дезертирал два пъти

Русия
16:11 - 03 Юли 2023
2058
Русия осъди на 7 години затвор войник, дезертирал два пъти

Руски войник беше осъден на седем години затвор за двукратно бягство от армейската си част, съобщава "Ройтерс".

Военният съд в сибирския град Томск, който идентифицира мъжа с инициала К., посочва, че войникът е бил повикан на служба през септември миналата година по време на т.нар. от руското правителство "частична" мобилизация на 300 000 резервисти.

Той се е укрил от поделението си в средата на декември и е бил заловен на 3 март. По-късно същия месец мъжът отново е дезертирал, само за да бъде открит в началото на април.

Siberia.Realities - местен проект на финансирания от правителството на САЩ новинарски канал Радио "Свободна Европа", идентифицира войника като Иван Клестър.

Миналия месец военен съд в руския Далечен изток осъди на девет години затвор войник, дезертирал три пъти. Мъжът се призна за виновен, като обясни, че трябва да се грижи за болната си съпруга.

Миналия септември президентът Владимир Путин подписа закон за затягане на наказанията за редица престъпления, като дезертьорство, увреждане на военна собственост и неподчинение, в случай че те са извършени по време на военна мобилизация или бойни ситуации.

Има малко налични данни за броя на осъдените, въпреки че се появиха и случаи на войници, отказали да се сражават.