Русия отхвърля твърденията на САЩ за хакерски атаки

Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Свят
14:52 - 21 Декември 2020
1214
Русия отхвърля твърденията на САЩ за хакерски атаки

Русия няма нищо общо с неотдавнашната поредица от хакерски атаки, съобщени от американските власти, а всички обвинения срещу Русия в това отношение са безпочвени и израз на сляпа русофобия. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Този разговор (за хакерски атаки) няма нищо общо с нас, тъй като Русия не е въвлечена в подобни атаки като цяло, включително тази конкретно. Ние заявяваме това официално и решително. Всички обвинения за участието на Русия са абсолютно безпочвени и са продължение на вид сляпа русофобия, към която се прибягва след всеки инцидент", коментира говорителят на Владимир Путин.

"Що се отнася до някои действия на САЩ (в отговор на хакерските атаки), в последно време те са много непредсказуеми, така че не можем да кажем нищо в това отношение", добави той в отговор на въпрос дали кибератаките могат да предизвикат нов кръг от антируски санкции.

В петък американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че може да "каже доста ясно, че именно руснаците" са замесени в неотдавнашната поредица от кибератаки срещу SolarWinds, софтуерна компания, предоставяща поддръжка на мрежи и системи за мониторинг на множество американски правителствени институции и стотици големи корпоративни клиенти в САЩ. Съобщава се, че софтуерът на компанията е бил използван за хакване на федералните агенции в продължила няколко месеца атака, за която беше съобщено през миналата седмица.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оправда Русия, публикувайки мнение в "Туитър" в събота, че "може би Китай е този, който извърши хакерските атаки".

Вчера "Ройтерс" съобщи, че преходният екип на новоизбрания президент Джо Байдън обмисля редица възможности да "накаже" Москва за кибератаките.