Русия отказа да преговаря със САЩ за ядрените оръжия

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица

САЩ
16:26 - 28 Ноември 2022
1583
Русия отказа да преговаря със САЩ за ядрените оръжия

Русия едностранно отложи преговорите за ядрено разоръжаване с представители на САЩ в Кайро, които бяха планирани за тази седмица. Това заявяват от посолството на САЩ в Москва, цитирани от руския вестник "Комерсант" и "Ройтерс".

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите съгласно новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ).

Посолството на САЩ в Русия уточнява, че ще бъдат предложени нови дати.

Руското външно министерство потвърди решението, без да посочи причина за забавянето.

В началото на 2021 г. Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ без каквито и да е било допълнителни условия, както е предложила Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова на 1 август Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като подчерта, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Въпреки че и двете страни продължават да спазват Договора дори след началото на конфликта в Украйна, в началото на август Кремъл обяви, че спира инспекционните дейности по Договора поради ограниченията за пътуване, наложени на Русия, тъй като санкциите "ефективно лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американска територия", според изявление на руското външно министерство.