Русия отказа на международни ядрени инспектори

Четири радиационни станции са били изключени след инцидента до Архангелск

Свят
15:09 - 20 Август 2019
1461
Русия отказа на международни ядрени инспектори

Властите в Русия са обявили пред международна организация, създадена за проверка на забрана за ядрени изпитания, че инцидентът при тестове на военните в Северна Русия по-рано този месец, не бил тяхна работа и че предаването на данните за радиацията от нейна страна е изцяло доброволно, съобщава "Ройтерс".

Организацията на Договора за цялостна забрана на ядрените опити (CTBTO) обяви вчера, че две руски мониторингови радиационни станции, които се намират най-близо до мистериозната експлозия, са били изключени дни след взрива, последвани скоро от още две, подхранвайки подозренията, че Русия се опитва да ги манипулира.

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом" призна, че ядрени работници са загинали при експлозията на 8 август, възникнала по време на изпитание на ракетен двигател близо до Бяло море в далечния север на Русия.

Руската агенция "Интерфакс" цитира заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, според когото предаването на данни от страната му от радиационни станции към CTBTO било доброволно и че инцидентът от 8 август не бил въпрос, с който CTBTO трябвало да се занимава.