Русия отказа връщане към зърнената сделка

Украйна
15:39 - 25 Юли 2023
2177
Русия отказа връщане към зърнената сделка

Русия определи като невъзможно връщането си към сделката за износ на зърно в Черно море, докато не бъде спазено споразумението, свързано с руските интереси, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли отправения към Москва призив на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да се присъедини отново.

Шефът на ООН настоя Русия повторно ще разреши на Украйна да изнася безопасно зърно от своите черноморски пристанища, независимо от "специалнато си военна операция", в съответствие с предложението, отправено към президента Владимир Путин.

Кремъл обаче отбеляза, че предложението на Гутериш не отговаря на основното недоволство на Москва: че няма напредък относно улесняването на руския износ на храни и торове на фона на западните санкции, наложени заради войната.

"Действително, писмото на г-н Гутериш отново излага някакъв план за действие и дава обещания, че в даден момент ще бъде възможно да се приложи руската част от тези договорености", посочи Песков, но допълни:"За съжаление, в момента е невъзможно да се върнем към сделката, защото тя (свързаната с Русия част) не се изпълнява и де факто никога не се е изпълнявала".

Песков заяви, че Путин е дал ясно да се разбере, че Москва е готова да поднови зърнената сделка, когато меморандумът, свързан с Русия, бъде изпълнен.

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Песков отбеляза, че е важно Русия да обсъди доставките на зърно с африканските страни на срещата на върха Русия-Африка в четвъртък и петък.

Русия вече спомена възможността да доставя евтино или безплатно зърно на най-бедните държави в Африка.