Русия открадна най-голямата украинска АЕЦ

Запорожската ядрена електроцентрала ще работи за Кремъл, ако Зеленски не си плаща

Актуални новини
21:01 - 18 Май 2022
7559
Русия открадна най-голямата украинска АЕЦ

Украинската Запорожска ядрена електроцентрала (ЗАЕЦ) - най-голямата в Европа и пета по мощност в света, която сега е под руски контрол, ще работи за Русия, ако Украйна не е готова да получава произведената там електроенергия и да плаща за доставките ѝ. Това заяви руският вицепремиер Марат Хуснулин в град Мелитопол.

Той е бивш министър на строителството и отговаря от две години за Крим и Севастопол. Днес той коментира какво се планира за Запорожската АЕЦ, в която са 6 от 15 действащи ядрени блока в Украйна и където се произвежда около една четвърт от електроенергията на нападнатата страна.

За износ към България и Югоизточна Европа на евтин ток от Украйна - включително защото реакторите работят, но е съсипана икономиката и няма потребление - говори премиерът Кирил Петков при визитата си в Киев. По думите му така и Украйна ще получава средства, за да финансира отбраната си и възстановяването.

От думите на Хуснулин се разбира, че Москва планира не само да не допусне износа на десетки милиони тона украинско зърно с морската блокада в Черно море, но и да присвои основни производители на енергия в страната.

"Електричеството е стока, която не може да се съхранява в склад. Следователно, ако енергийната система на Украйна е готова да приеме и плаща, тогава ще работим, ако не приемем, ще работи за Русия", каза той, цитиран от РИА "Новости". Вицепремиерът отбеляза, че Русия няма "да се тревожи къде да продава електричеството" и увери, че всички работни места в централата ще бъдат запазени.