Русия отново провежда ядрени учения

Русия
11:13 - 23 Юли 2024
981
Русия отново провежда ядрени учения

Русия провежда учения с мобилни ядрени ракетни установки "Ярс", съобщиха руски медии, цитирани от Ройтерс.

Това е второто подобно учение за по-малко от месец. Екипажите на ракетните установки в басейна на река Волга, на около 700 километра източно от Москва, ще се движат над 100 километра и ще практикуват камуфлаж и разгръщане, съобщи агенция "Интерфакс".

Ученията следват подобно мероприятие от началото на юли и се провеждат по-малко от два месеца след съвместни тактически ядрени учения с участието на Русия и Беларус.

Руският президент Владимир Путин разпореди през месец май на армията да тренира разполагането на тактически ядрени оръжия, в отговор на заплаха от Запада.

Системите "Ярс" могат да поразяват цели на разстояние от 11,000 километра и могат да бъдат монтирани на камиони или разположени в силози.

Путин казва, че Москва няма нужда да използва ядрени оръжия, за да осигури победа в Украйна, но добави, че не изключва промени в ядрената доктрина на страната.

След началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., Русия е провела множество военни учения сама или с други страни, включително Китай и Южна Африка, както и засилено военно обучение с Беларус.