Русия отрича Турция да е нанасяла удари в Идлиб

Според Ердоган по време на въздушен удар са били неутрализирани над 30 сирийски военнослужещи

Свят
14:04 - 03 Февруари 2020
1473
Русия отрича Турция да е нанасяла удари в Идлиб

Турските самолети не са нарушили държавната граница на Сирия и не са нанасяли удари по позициите на сирийските правителствени сили, предава TACC. Това се посочва в съобщение на Руския център за помирение на враждуващите страни към Министерството на отбраната.

"Турските военновъздушни сили не нарушиха държавната граница на Сирия, нападения върху позициите на сирийските войски не са регистрирани", се казва в изявлението. 

Отбелязва се, че турски войници в действителност са попаднали под обстрела на сирийските правителствени сили в Идлиб. Силите на Дамаск са искали да ударят позиции на въоръжената опозиция, но понеже турската страна не е предупредила Русия за движението на своите войски, те също са попаднали под обстрел.

"Подразделения на турските войски през нощта на 2-ри срещу 3 февруари, без предизвестие за руската страна, извършиха движение в зоната за деескалация на Идлиб и попаднаха под обстрел от сирийските правителствени сили, които се целиха по терористите в района западно от село Саракиб", се казва в съобщението.

Руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия също потвърди информацията, че няколко турски войници са ранени в резултат от ударите по позициите им в зоната на деескалация, но според техните данни няма загинали. 

"Според наличната информация, няколко турски войници са ранени. Взети са мерки за евакуацията на ранените на турска територия", казаха от центъра. Отбелязва се, че „непрекъснато се поддържа комуникация между руската страна и турското командване“ в зоната за деескалация.

Министерството на отбраната на Турция твърди, че на 3 февруари са убити четирима турски войници, а девет други са ранени в резултат на обстрел над позициите им в района на село Саракиб. Според Анкара, сирийската армия е извършила ударите, въпреки факта, че е била уведомена предварително за местоположението на турските сили.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изтребители на военновъздушните сили на Турция F-16, съвместно с артилерията на страната са нападнали около 40 цели в Идлиб в отговор на атаките на правителствените сили на Дамаск, при което са загинали четирима войници. Според него по време на въздушния удар са били неутрализирани над 30 сирийски военнослужещи. Президентът обаче не уточни дали „неутрализираните сирийци“ са представители на сирийската армия.